Korallgrottan

Vi söker oss upp ur granskogen bredvid älven. – En dolin, tecknet på att det finns nått där under. Vi följer med spänning bäcken , den rasar snabbt ner och böjer av i en vacker gång. Försöker låta bli att lockas in i det okända. Efter vi har intalat våra kroppar om det kommande lyckas vi slita oss loss från mörkrets lockelse.

Fullt utrustade dagen därpå beger vi oss ner i underjorden. Gången blir lite större. Vi hukar, går några meter. Plötsligt försvinner golvet, och väggar och tak!! Vi har kommit in i en sal. När vi står i mitten av ”salen” märker vi att den inte har Någon begränsning åt sidorna.

Inte en vanlig grotta, året är 1985, Korallgrottan är upptäckt. Över sex km. gångar och i dag Sveriges längsta grotta. Grottans storlek är unik, men också dess innehåll. På flera ställen finns nämligen avlagringar av olika slag som tyder på att den ”överlevt” flera istider. Det rinnande vattnet som kemiskt löst ur kalken och bildat tunnlarna och salarna, har också skapat vackra säregna former i den blåaktiga kalkstenen. Underjordens totala tystnad och mörker utgör en del av upplevelsen. Som avslutning kommer besökaren ut genom den imponerade kratern som avslöjade grottan för upptäckarna.

Heldagsutflykt Vi träffas på Parkeringen vid bron i Ankarvattnet. Efter den 4 km långa vandringen upp till grottområdet, tar vi en fika innan man utrustas med grottutrustningen.

En heldagsutflykt bjuder på låga kryppassager, klättring i fossila vattenfall och ”vandring ” i den voluminösa huvudgången med olika former av droppsten. Besökaren utrustas med hjälm, lampa, knäskydd, handskar och overall. Stövlar/kängor och en varm tröja är det bäst att ta med själv. Efter vi varit nere i grottan blir det en sen lunch innan vandringen ner.

Pris: 1200kr inkl. lunch. Barn under 15 år 850kr. Berätta gärna vid bokningen om vi behöver ta hänsyn till allergi eller andra matönskemål.

Start: Parkeringen bron Ankarvattnet

Tid: Sommartid Tisdagar och lördagar 10.00 – 17.00

Att tänka på: Dagen innehåller en 8 km vandring ( 4 km upp och 4 km ner) Man behöver klara att vandra upp och ner samt kunna komma ner för att krypa. I grottan är det alltid 4 grader så även om solen gassar ovan jord kan det bli lite kyligt.

Allt måste förbokas. För information eller bokning, kontakta: Christer Mattsson 070-6364924 eller Rid i Jorm tel 0706680068